Porsiyon (225 gram=1/4): Kkal 135,20; Protein 9,37 g; Yag 5,62 g; Karbonhidrat 15,18g
Zaman:
60 dakika
Kış
mevsiminde kış sebzeleri tüketmemiz lazım! Domatesleri, salatalıkları,
biberleri vs yaza bırakalım! Zaten sebzelerin faydalaırı sadece mevsiminde
almak mümkün! Siz de biliyorsunuzdur J
O
yüzden bol vitaminli lezzetli ve hafif lahanadan yapılmış yemeği sizi hatırlatmak
istedim. Lahana aslında çok ama çok faydalı bir sebzedir, nerdeyse insan için
bütün vitaminler içerir, en fazla vitamin C, B grubu, PP. Lahanada vitamin C
mandalina ve limondan daha fazla bulunuyor! Ayrıca önemli vitamin U da var. U
vitamin mide, onikiparmak bağırsak, bağırsak ve bütün sindirim sistemi
rahatsızlıklarına karşı çıkıyor.
Aslında
bu yemek tarihte Polonyadan geliyor, fakat bütün kuzey ülkelerde çok
yaygındır, çünkü lahanayı kış sebze olduğu için zaten millet çok tüketir. Bu
yemeğin Polonyalı isim ‘Bugos’, ve Rusya’da da ‘Bugus’ diye geçiyor, fakat
ilginç bir şey söyleceğim, lahananın rus isim ‘Kapusta’, ondan galiba Türkiye’de
‘Kapuka’ derler.
Türkiye’de
lahanayı pek fazla kullanılmaz maalesef, ben sadece sarmayı biliyorum ve bu
yemeği, fakat çok çişitli salataları, bekletmiş lahanayı, turşuları yapabilirsiniz,
türlüyü da çok yakışır, lahana dolması vs.. Bence bu değerli sebzeye
mutfaklarımızda yer açmamız lazım, bu yüzden vakit kaybetmeden beraber
hemencicik başlayalım! ;)
İnteresan
bir şey daha var, bu yemek ertesi veya 3-4 gün daha da güzel oluyor! Yani
biraz daha fazla pişerip birkaç gün için sağlıklı yemek sizi buzdolabında
bekler!
Ben
bu tarifte kıymayı kullandım, fakat siz aynı şekilde kuşbaşı dana, kuzu,
koyun, tavuk, hindi, ördek eti kullanabilirsiniz, ayrıca kaliteli et sosisi
veya sucuk da çok yakışır, veya karışık olarak et ürünleri kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
• Et / kıyma (150)g
• Beyaz lahana 1/3 orta baş (600 g)
• Havuç 1 tane (120) g
• Soğan 1 buyuk baş (150g)
• Zeytin yağı 1 yk (15g)
• Domates püresi 3 yk (50g)
• Biber salçası 1 yk (20g)
• Zeytin yağı 1 yk (15g)
• Deniz tuzu
|
Başlayalım:
1) Soğanı istediğiniz
şeklinde kesin. (Ben yarım ay şeklini severim).
2) Havucu rendeleyin.
3) 1 yk zeytinyağı tavada
ısıtın ve kıymayı 3 dakika kadar karıştırarak kavurun, daha sonra soğan
havuçla ilave edip yumuşayıncaya kadar soteleyin, yaklaşık 5-7 dakika. Daha
sonra domates püresi, salçayi, ve tuz ekleyin.
4) Lahanayı ince kesin ve
tavaya koyup ateşi kesip kapağı kapatın. Llahana suyunu bırakacak, eğer çok
kuru ,se biraz su ekleebilirsiniz.
5) 5 dakika sonra
karıştırın, 1 su bardağı ekleyip gene kapağı kapatın ve kısık ateşte 40
dakika kadar pişirin*. İşte bu kadar!
6) Servis yaparken üzerine
taze kıyılmış yeşillik koymaya tavsiye ederim! Yoğur ile de çok güzel olur.
* Ben bu aşamada düdüklü tencereye yemeğimi
koyuyorum ve 15-20 dakika pişiriyorum.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder