Instagram

28 Aralık 2014 Pazar

Lahana yemeği / Kapuska / Bigos – 60 Kkal/100g

Porsiyon (225 gram=1/4):  Kkal 135,20; Protein 9,37 g; Yag 5,62 g; Karbonhidrat 15,18g






























Servis: 4 porsiyon
Zaman: 60 dakika

Kış mevsiminde kış sebzeleri tüketmemiz lazım! Domatesleri, salatalıkları, biberleri vs yaza bırakalım! Zaten sebzelerin faydalaırı sadece mevsiminde almak mümkün! Siz de biliyorsunuzdur J
O yüzden bol vitaminli lezzetli ve hafif  lahanadan yapılmış yemeği sizi hatırlatmak istedim. Lahana aslında çok ama çok faydalı bir sebzedir, nerdeyse insan için bütün vitaminler içerir, en fazla vitamin C, B grubu, PP. Lahanada vitamin C mandalina ve limondan daha fazla bulunuyor! Ayrıca önemli vitamin U da var. U vitamin mide, onikiparmak bağırsak, bağırsak ve bütün sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı çıkıyor.
Aslında bu yemek tarihte Polonyadan geliyor, fakat bütün kuzey ülkelerde çok yaygındır, çünkü lahanayı kış sebze olduğu için zaten millet çok tüketir. Bu yemeğin Polonyalı isim ‘Bugos’, ve Rusya’da da ‘Bugus’ diye geçiyor, fakat ilginç bir şey söyleceğim, lahananın rus isim ‘Kapusta’, ondan galiba Türkiye’de ‘Kapuka’ derler.
Türkiye’de lahanayı pek fazla kullanılmaz maalesef, ben sadece sarmayı biliyorum ve bu yemeği, fakat çok çişitli salataları, bekletmiş lahanayı, turşuları yapabilirsiniz, türlüyü da çok yakışır, lahana dolması vs.. Bence bu değerli sebzeye mutfaklarımızda yer açmamız lazım, bu yüzden vakit kaybetmeden beraber hemencicik başlayalım! ;)
İnteresan bir şey daha var, bu yemek ertesi veya 3-4 gün daha da güzel oluyor! Yani biraz daha fazla pişerip birkaç gün için sağlıklı yemek sizi buzdolabında bekler!
Ben bu tarifte kıymayı kullandım, fakat siz aynı şekilde kuşbaşı dana, kuzu, koyun, tavuk, hindi, ördek eti kullanabilirsiniz, ayrıca kaliteli et sosisi veya sucuk da çok yakışır, veya karışık olarak et ürünleri kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
 Et / kıyma (150)g
 Beyaz lahana 1/3 orta baş (600 g)
 Havuç 1 tane (120) g
 Soğan 1 buyuk baş (150g)
 Zeytin yağı 1 yk (15g)
• Domates püresi 3 yk (50g)
• Biber salçası 1 yk (20g)
• Zeytin yağı 1 yk (15g)
• Deniz tuzu

Başlayalım:
1) Soğanı istediğiniz şeklinde kesin. (Ben yarım ay şeklini severim).
2) Havucu rendeleyin.
3) 1 yk zeytinyağı tavada ısıtın ve kıymayı 3 dakika kadar karıştırarak kavurun, daha sonra soğan havuçla ilave edip yumuşayıncaya kadar soteleyin, yaklaşık 5-7 dakika. Daha sonra domates püresi, salçayi, ve tuz ekleyin.
4) Lahanayı ince kesin ve tavaya koyup ateşi kesip kapağı kapatın. Llahana suyunu bırakacak, eğer çok kuru ,se biraz su ekleebilirsiniz.
5) 5 dakika sonra karıştırın, 1 su bardağı ekleyip gene kapağı kapatın ve kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin*. İşte bu kadar!
6) Servis yaparken üzerine taze kıyılmış yeşillik koymaya tavsiye ederim! Yoğur ile de çok güzel olur.

* Ben bu aşamada düdüklü tencereye yemeğimi koyuyorum ve 15-20 dakika pişiriyorum.

Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder