Instagram

2 Ocak 2015 Cuma

Rus salata / 'Olivye' salatası - 91 kkal/100g

1 Porsyon (1/6=245 gram):  Kkal 219,4; Protein 22,40 g; Yag 8,57 g; Karbonhidrat 11,91 


Servis: 6 porsyon
Zaman: 15 dakika + haşlanma süresi 25 dakika


































Bugün size gerçek rus salatası anlatmak istiyorum. Paradoks ama bu salatayı fransız Olivye şef bulmuş! 18. yuzyılda Rusya Fransa'dan çok etkilenmiş, Moskova başkentte bile Fransızca konuşuluyorlarmış. Dolasiyle frans mutfaktan rus sofraya birkaç yemekler geldi ve uzun kaldı, bugunlere kadar. Turkiye'de bu salatayı 'Rus salatası' adıyla bilinir, fakat Rusya'da 'Olivye salatası' isimle meşhur.
Her bayramda bütün rus evlerde bu salatayi millet yapar, yani en seven yemeklerden diyebilirim!  Hem çok doyurucu hem de çok lezzetli! Ruslar tıpkı türkler gibi yemekleri ihtiyaçlarından daha fazla yapmaya severler, böylece misafirlere ikram edebilirler, veya ertesi gün yiyebilirler (özellikle bekledikçe daha da lezzetli oluyor).
Bu salatayı çok dengeli ve besleyici olduğu için ana yemek olarak yiyebilirsiniz, yoksa sofranızda mezelerin arasında yer açabilirsiniz. Ekmeğin üzerine koyup şahane sandviç de olabilir. 
Et ürünü olarak haşlanmış tavuk/hindi/dana eti veya kaliteli tavuk/hindi/et jambon kullanabilirsiniz. Ayrıca haşlanmış dana dil ile en lezzetli versiyonu.


Malzemeler:

• patates 2 tane orta boy (200g)
• havuç 1 tane büyük boy (150g)
• yumurta 3 tane
• salatalık 1 tane büyük boy / turşu salatalık 6 büyük boy (150g)
• doldurulmuş/taze/konserve bezeliye 7 yk (150g)
• taze/kuru soğan 4 yk (15)
• haşlanmış tavuk/dana eti veya jambon 300 g
• tuz, kara biber tadına gore
• yogurt 1,5% 5 tepeli yk (200g)
• light mayonez 3 tepeli yk (80g)
• deniz/kaya tuzu

Başlayalım:
1) Patatesi ve havucu yıkayıp kabuğunu soyulmadan pişinceye kadar haşlayın (yaklaşık 20 dakika), daha sonra soğutun.
2) Ayrı tencerelerde bezelyeyi, yumurtaları (yaklaşık 7-10 dakika) ve eti (yaklaşık 25 dakika) haşlayın, daha sonra soğutun.
3) Patatesi, havucu, eti, yumurtayı, salatalığı küçük küp şeklinde doğrayıp bir kâseye koyun*.
4) Yoğurdu, mayonezi, kara biber ve tuzu iyice karıştırın.
5) Servis etmeden önce sosu ve ince kıyılmış soğanı ekleyip karıştırın.

*Bu şekilde bir gün önce yapıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Hepsi bu kadar! Kolay, pratik, lezzetli!


Afiyet olsun!










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder