Instagram

29 Eylül 2015 Salı

Yulaflı kurabiye - 407-439 kkal/100g

Yulaflı kurabiye (klasik) - 407 kkal/100g
1 Porsiyon (1 tane=26 gram):  Kkal 105,99; Protein 2,27 g; Yağ 5,24 g; Karbonhidrat 12,41 g 
Servis: 20 porsiyon

Yulaflı kurabiye (kuru yemişli) - 439 kkal/100g
1 Porsiyon (1 tane=26 gram):  Kkal 114,10; Protein 2,76 g; Yağ 6,52 g; Karbonhidrat 11,09 g
Servis: 25 porsiyon

Zaman: 10 min + 180 derece 15-20 dakika


En sevdiğim tariflerinden biri.. Benim sevgili ananem hep bu güzel kurabiyeleri yapardı.. Onun tadı bana çocukluğumu hatırlatıyor.. Bir iki tane büyük kurabiye ılık sütle beraber nefis bir ara öğün veya kahvaltı olur..
Aslında tarifi çok çok kolay. Normalde beyaz unu kullanılıyor. Ben onun yerinde tam buğday ununu kullanıyorum, böylece kurabiyemiz diğer kurabiyelere göre tabi
daha sağlıklı olur. Fakat abartmayalım, çünkü içinde şeker ve yağ bulunur.
Bu tarifin çok güzel bir özelliği var, kuru veya taze meyve parçaları, fıstık/fındıkları, tahılları, bitter çikolatayı ekleyip tadını çeşitlendirebilirsiniz. Yerfistiği ve çikolatayi tavsiye ederim. Kuru üzüm de muhteşem oluyor.. Belki kendinize göre yeni bir tarif çıkarabilirsiniz ;)

Malzemeler
• Yumurta büyük 1 tane (60g)
• Tereyağ/Margarin 100g
• Şeker 1/3 bardak (70g)
• Yulaf ezmesi 1,8 bardak (180g)
• Tam buğday unu 0,5 bardak (90g)
• Kabartma tozu 1,5 tk (3g)
• Tuz 1 tutam
   Ekstra olarak:
• Yer fıstığı / Ceviz / Fındık / Badem / Ayçiçek içi / Kabak çekirdeği vs.. 75g
• Bitter çikolata / Çikolata / Kuru üzüm, vişne, incir, kayısı, erik, yaban mersini, hurma / Şekerleme narince vs.. 75g

Başlayalım
1) Öncelikle fırını 180 dereceye ısıtın.
2) Oda sıcaklıkta kaliteli margarini yumurtaya iyice karıştırın (işimi hızlandırmak için mikrodalgada dipfriz programıyla yumuşatıyorum).
3) Şekeri ekleyin ve bir daha karıştırın.
4) Kabartma tozu, tuz ve unu karıştırıp bardak bardak unu ve yulafı ekleyin.
5) Son olarak özel bir tadı vermek için daha ne isterseniz koyun ve karıştırın. Hamur sert olmamalı, yumuşak ve kolay parçalayabilen bir kıvamı alıyor.
6) Yağlı kağıdı fırın tepsisine koyun.
7) Hamuru çatalla alıp öbür elini hafif su ile ıslatarak kurabiyeleri şekillendirip (fazla bastırmadan, piştikten sonra sert olmasın diye) tepsine dizin, yaklaşık 3 cm kadar kurabiyelerin arasında mesafe bırakın (fırında büyüyor ve eriyorlar). Toplam 25 tane olacak (1 tepsi).
8) Fırına 20-25 dakikaya kadar verin.
9) Fırından alıp tepsi üzerinde soğutun.
10) Süt, çay veya kahve ile servise sunabilirsiniz. Benim favorim taze kahve-latte ile beraber yavaş yavaş keiyf yapmak :)

Afiyet olsun!










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder