Instagram

27 Kasım 2015 Cuma

Diyet kraker - 300 kkal/100g


1 Porsiyon (1tane=2,4gram):  Kkal 7,08; Protein 0,28 g; Yağ 0,07 g; Karbonhidrat 1,34 g



Servis: 100 porsiyon
Zaman: 10 min + (30 -60 min bekletme süresi) + 30 min yapılış süresi

Diyet kraker! Evet! Çok kolay evde yapılabilen tarifi veriyorum size. Hatta fırın bile gerekmiyor. Yani isterseniz fırında da pişirmek mümkün.

Yapılışı o kadar kolay ki, fakat çok uzun yazdım, bütün püf noktaları anlatayım diye. Bu tarif de şöyle güzel, herhangi sevdiğiniz unu, baharatları, kuru yeşillikleri, tohumları kullanabilirsiniz, ve değişik lezzetleri yakalayabilirsiniz!

Tam buğday haşhaşlı kraker

Malzemeler





•  Tam buğday unu 160g

 Irmik 50g
•  Su 100 ml
•  Tuz 1/2 silme tk (2g)
•   Haşhaş mavi 20g
    Açmak için tam buğday unu 20-30g

Mısır krakeri

Malzemeler
•  Tam buğday unu 100g
 Mısır unu 100g
•  Su 125 ml
•  Tuz 1/2 silme tk (2g)
•  Kuru fesleyen/kekik/biberiye/mercanköşk/dereotu 1 yk (5g)
•  Susam 2 yk (10g)
   Açmak için tam buğday unu 20-30g


Çavdarlı kraker

Malzemeler
•  Tam buğday unu 100g
 Çavdar unu 100g
•  Su 100 ml
•  Tuz 1/2 silme tk (2g)
•  Keten tohumu/susam/çörek otu 2 yk (20g)
   Açmak için tam buğday unu 20-30g

Başlayalım
1) Unu, irmiği, haşhaşı ve tuzu süzgeçten geçirip havalandırın, karıştırın.
2) Suyu ilave edip çatalla bütün kuru malzemeleri ıslanınca kadar karıştırın.
3) Daha sonra elde 10 dakika kadar iyice yoğurun ve pürüzsüz hamuru elde edin. Hamur sert olacak, ama taş gibi değil. Ve poşete koyup mutlaka 30-60 dakika oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
4) Daha sonra hamurdan 4 bez yapıp ayrı olarak birazcik daha yoğurun ve toplar yapın. Bezleri sıra ile açın. Hepsini bir arada değil, bekleyen bezler poşette kalsın, kurumasın. 
5) Burada kolay açması için azar azar unu ilave edebilirsiniz. Ilk bezi oklava/merdane/makarna makinası yardımı ile  incecik açın. Açtıktan sonra hamuru istediğiniz şekilde kesin. Ben yuvarlak metal  kalıbı kullanarak kesiyorum ama siz her hangi şekil kalıplar/gofre buçak/bıçak vs uygulanabilirsiniz. Ondan sonra çıkmış yuvarlakları  tek tek oklava ile daha ince olsun diye açıyorum. Siz hangi kalınlıkta seviyorsanız, öyle yapın. Fakat 2 mm kadar olabilir, daha kalın yapmasını tavsiye etmiyorum, içi yumuşak kalır. Benimki kağıt gibi oluyor.
6) Hepsini bitirip kenara koyun ve üzerine ya havlu ya da streç filmiyle kaplayın (çok kurumasın).
7) Bu etaptan sonra ben artık ağır geniş yapışmaz tavayı ocakta orta derecede ısıtıyorum (döküm, çelik, saç da gayet uygun). Ve ilk bezden yapılmış parçaları çevirerek iki tarafta sert kıvamına gelene kadar pişiriyorum. (Tava çok sıcak olursa yumuşak kalıp hemen yanar ve o zaman kraker olmaz, lavaş olur). Öbür tarafta diğer bezleri aynı metodla şekillendiriyorum ve pişiriyorum. Pişmiş krakerleri kuru havlu üzerine soğumaya bırakıyorum.
Alternatif olarak fırında pişerebilirsiniz. Fırın tepsine çokça yerleştirip 180 derece daha önce ısıtılmış fırında kıvamına geline kadar pişerebilirsiniz (3-5 dakika).
8) Hepsini bitirip iyice soğuduktan sonra kapaklı bir kutuda saklamanı tavsiye ederim. Ayrıca kutuya pişirme kağıdı veya kağıt havlıyu koyun ki herhangi nem olursa emsin ve krakerleri yumuşamasın diye.
9) Artık sağlıklı ve lezzetli kraker hazır! Ister dip soslarla cips yerine kullanın, ister atıştırmalık olarak yoğurt/peynir ile yiyin, veya küçük şirin sandviç hazırlayın. Çorbayla da güzel gider! Yani fikirleri size kalmış! Nasıl canı istiyorsa!

Afiyet olsun!










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder