Instagram

3 Ağustos 2015 Pazartesi

Elmalı hafif turta - 308 kkal/100g

Porsiyon (131,25gram=1/8 turta) Kkal 404,52; Protein 15,53g; Yag 20,06g; Karbonhidrat 48,53g


Servis: 8 porsiyon 
Zaman: 60 dakika

Bizim için tatlı da çok önemli değil mi?!
Mesela ben tatlısız yaşayamam! Fakat doğru zamanda doğru porsiyon ve evde yaptıktan sonra bazen kendimizi mutlu edebiliriz! Bu tarif bile çok hafif sayılmaz, düşünsenize dışarıda pastalar/turtalar/kurabiyeler ne kadar kalorili ve kötü yağlar içeren oluyor! DÜŞÜNMEK BİLE KORKUNÇ!
Yanında sade vanilyalı dondurma veya sade yoğurt ile nefis olur!
Yapılması da çok kolay. Yani bu tarifi şiddetle tevsiye ederim!

Malzemeler:  
     
     İç harcı:
Elma 4-5 tane (700g)
Kuru üzüm 1 avuç (50g)
Tarçın 1 tk tepeli (10g)
Ceviz (fındık/badem/kaju/pekan/yer fıstığı) 1 avuç (50g)
Esmer şeker 1 yk (20g)
Bitter çikolata 50 g

   






     Hamur:
Yoğurt 120g
Sıvı yağ 100 g (ayçiçek, fındık, kanola yağı)
Tam buğday unu, alabildiği kadar (yaklaşık 300g)
Kabartma tozu 1 paket (10 g)
Vanilin 1 paket (5g)
• Pudra şekeri 2 yk (40g)

Başlayalım:
1) Öncelikle iç harcını hazırlayın. Çekirdekleri aldıktan sonra rendeleyin. Yapışmaz tencerede kısık ateşte ara sıra karıştırınca bütün su gidene kadar pişirin (yaklaşık 15 dakika). Kuru üzümü ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Su tamamen gitmesi lazım, hamurunu sonra ıslatmasın! Ateşten alın, tarçini ve cevizi ekleyin, karıştırın. Soğumaya bırakın.
2) Şimdi hamurun sırası. Geniş kabında yoğurdu, yağı, tuzu, pudra şekerini  karıştırın. Başka kabında unu kabartma tozuyla karıştırıp ıslak malzemelere azar azar ilave ederek karıştırmaya başlayın. Bir anda bütün unu dökmeyin. Hamur çok yumuşak ama ellere yapışmayan olması lazım. Kulak memesi kıvamında. Sakın daha tok hamuru yapmayın, çünkü pişince sert olacak! Çok yoğurmak ta gerek yok. Dinlendirmek de!
3) Fırını 160 derece fanlı olarak ısıtın.
4) 24-26 cm'lik tart kalıbına hamurun yarısından biraz daha fazla ayrılıp parmakların yardımıyla yayın.
5) Kalan hamurundan uzun şeritler hazırlayın.
6) Çikolatayı parçalayarak hamurun üzerine yerleştirin. Üzerine hazırlanmış olduğu elmalı harcı yayın, üzerine esmer şekeri serpin ve hamur şeritleri kafes şeklinde yerleştirin.
7) Isıtılmış fırında 25-35 dakika kızarıncaya kadar pişirin!
8) Fırından alıp biraz soğutun. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. 

* Ayrıca 1:1 yoğurdu ve süzme yoğurdunu karıştırarak biraz tarçını üzerene serperek sos olarak yanına ekleyebilirsiniz. Dondurma ile zaten klasik kombinasyon! Abartmamayı ya unutmayın ;)!!!



Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder