1 Porsiyon (86gram=1/6):
Kkal 150,20; Protein 18,33 g; Yağ 7,43 g; Karbonhidrat 3,68 g
Afiyet olsun!
Servis: 6 porsiyon
Zaman:
24 saat
Gravlax (gravlaks diye okunuyor) - tuzlanmış somon balığı, İskandinav ülkelerinde Norveç ve İsveç usulü bir
yemektir. Fakat Rusya ve Kanada'da çok yaygın. Şaşırtıcı değil, çünkü somon
balığı denizlerden kuzey soğuk su olan nehirlere senede bir kere
yumurtlama için girer. O yüzden kuzey ülkelerinde havyar ve kırmızı etli balık
bolca bulunur.
Türkiye'ye geldikten sonra balık ne kadar pahalı olduğundan
çok şaşırdım. Taze, doldurulmuş ve konservesi, tuzlanmış ve füme deniz
ürünleri üçmüş fiyatta
satılır !
O yüzden ben kendim tuzlanmış somonu yapıyorum! En önemli
şey taze güzel balık seçmek! Ondan sonra zaten çok kolay!
Malzemeler:
• Somon balığı filetosu 550g (derili)
• Tuz (deniz, himalayi, kaya) 1,5 yk (30g)
• Şeker 1 yk (20g)
• Dereotu 3 yk (10g), 1/2 demet
• Limon kabuğu 1 tk , 1 limondan (5g)
• Hardal tohumu 1 yk (10g) veya Kişniş tohumu 1 yk (10g), seviyorsanız
• Votka 2
yk (20g)
Başlayalım:
1) Öncelikle güzle kokan taze bir
parça somon filetosunu seçmek gerekir.
2) Suda yıkayıp kağıt havlu ile
kurutun. Ben ikiye bölüyorum fakat bu istediğinize bağlı. Eğer filetosu 2,5
cm’den daha kalınsa, o zaman deri tarafında bıçakla uzun kesim açmak fayda
var.
3) Bir derin tabakta üzerine
votkayı dökün ve güzelce her tarafta gelecek şeklinde elde dizin. 1-2 dakika
beklettin, fazlası dökün, kalan alkol zaten uçacaktır (votkayı dezenfeksiyon
sebebiyle kullanıyoruz).
4) Bir kapta tuzu, şekeri,
tohumları karıştırın ve ince kıyılmış dereotunu rendelenmiş limon kabuğu ile
balığın her tarafta masaj yaparak yapıştırın.
5) Sonra iki parçayı yüz yüze
birleştirip üzerine ağrılık koyarak ve streçfoliyo ile sararık buzdolabında
12-36 saat beklettin.
6) Beklettikten sonra balık çok sıvı bırakacak, o suyunu dökebilirsiniz, eti dilimlenmek için keskin inci bir bıçak yardımıyla deri olmayan tarafında incecik şeklinde deriye kadar kesin.
6) Beklettikten sonra balık çok sıvı bırakacak, o suyunu dökebilirsiniz, eti dilimlenmek için keskin inci bir bıçak yardımıyla deri olmayan tarafında incecik şeklinde deriye kadar kesin.
7) Şimdi artık çok lezzetli benzersiz
siyah ekmekli sandviçleri, nefis sağlıklı salataları, şık küçük aperitifleri, gerçek sushi ve daha
fazlası evinizde yapabilirsiniz!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder