Instagram

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Gravlax (Norveç Tuzlanmış Somon) - 174 kkal/100g

1 Porsiyon (86gram=1/6):  Kkal 150,20; Protein 18,33 g; Yağ 7,43 g; Karbonhidrat 3,68 g


Servis: 6 porsiyon
Zaman: 24 saat

Gravlax (gravlaks diye okunuyor) - tuzlanmış somon balığı, İskandinav ülkelerinde Norveç ve İsveç usulü bir yemektir. Fakat Rusya ve Kanada'da çok yaygın. Şaşırtıcı değil, çünkü somon balığı  denizlerden kuzey soğuk su olan nehirlere senede bir kere yumurtlama için girer. O yüzden kuzey ülkelerinde havyar ve kırmızı etli balık bolca bulunur. 
Türkiye'ye geldikten sonra balık ne kadar pahalı olduğundan çok şaşırdım. Taze, doldurulmuş ve konservesi, tuzlanmış ve füme deniz ürünleri üçmüş fiyatta satılır !
O yüzden ben kendim tuzlanmış somonu yapıyorum! En önemli şey taze güzel balık  seçmek! Ondan sonra zaten çok kolay!

Malzemeler:
• Somon balığı filetosu 550g (derili)
• Tuz (deniz, himalayi, kaya) 1,5 yk (30g)
• Şeker 1 yk (20g)
• Dereotu 3 yk (10g), 1/2 demet
• Limon kabuğu 1 tk , 1 limondan (5g)
• Hardal tohumu 1 yk (10g) veya Kişniş tohumu 1 yk (10g), seviyorsanız
Votka 2 yk (20g)

Başlayalım:
1) Öncelikle güzle kokan taze bir parça somon filetosunu seçmek gerekir.
2) Suda yıkayıp kağıt havlu ile kurutun. Ben ikiye bölüyorum fakat bu istediğinize bağlı. Eğer filetosu 2,5 cm’den daha kalınsa, o zaman deri tarafında bıçakla uzun kesim açmak fayda var.
3) Bir derin tabakta üzerine votkayı dökün ve güzelce her tarafta gelecek şeklinde elde dizin. 1-2 dakika beklettin, fazlası dökün, kalan alkol zaten uçacaktır (votkayı dezenfeksiyon sebebiyle kullanıyoruz).
4) Bir kapta tuzu, şekeri, tohumları karıştırın ve ince kıyılmış dereotunu rendelenmiş limon kabuğu ile balığın her tarafta masaj yaparak yapıştırın.
5) Sonra iki parçayı yüz yüze birleştirip üzerine ağrılık koyarak ve streçfoliyo ile sararık buzdolabında 12-36 saat beklettin. 
6) Beklettikten sonra balık çok sıvı bırakacak, o suyunu dökebilirsiniz,  eti dilimlenmek için keskin inci bir bıçak yardımıyla deri olmayan tarafında incecik şeklinde deriye kadar kesin.
7) Şimdi artık çok lezzetli benzersiz siyah ekmekli sandviçleri, nefis sağlıklı salataları, şık küçük aperitifleri, gerçek sushi ve daha fazlası evinizde yapabilirsiniz!!!

Afiyet olsun!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder