1 Porsiyon (252 gram): Kkal 282,65; Protein 6,05 g; Yag 5,74 g; Karbonhidrat 54,73 g
Zaman: 60 dakika
Çiğ patates 100 gramı sadece 80 kalori içerir, ayrıca nedeyse bütün bitkide bulunan aminoasitleri, vitamin C, mineraller potasyum, fosfor, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, çinko, brom vb bulunur. Patates nişastası kan ve ciğerdeki kolesterol seviyesini düşürüyor ve su fazlasını vücuttan attırıyor. Böbrek ve kardiyovasküler hastalar için son derece yararlı bir besindir! Fakat 'fastfood' yüzünden bu kök sebzesi sağlıklı yiyecek olarak görünmüyor. Mesela 'McDonald’s’in buyuk boy kızartma patateste yaklaşık 500 kalori var! Üstelik o patates gerçek patates değil!!! ayrıca hangi kızartma yağı ve ne kadar kullanılıyor da belli değil, lezzetli de değil L! Böyle hazırlanmış ‘patateste’ artık hiçbir fayda kalmamış, sadece patates adlı ve fazla kalori içeren boş bir gıda.. Arkadaşlar artık yağda kızartmayı hayattan çıkartalım! Çok canım isterse ara sıra evde kaliteli malzemeleri kullanarak kendine ve sevdiklerinize pişirebilirsiniz. Fakat bana kalırsa hiç te gerek yok. Gerçek patatesin lezzeti denemek isterseniz mutlaka bu tarifi deneyin, çünkü patatesin öz lezzeti ortaya çıkıyor. Evde çok az emek vererek besleyici, kalori düşük, leziz patates pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişmiş patatesi yoğurt sosuyla, peynirle, ayranla veya bir çorbayla ana yemek olarak servis edebilirsiniz, garnitür de olabilir. • Patates 800 g (küçük daha iyi olur) • Zeytin yağ soğuk pres 1 yk (30g) • Baharatlar size göre: kekik, biberiye, rezene*, kırmızı tatlı biber, pul biber, muskat rendesi, karabiber, köri, zerdeçal tozu, sarımsak kimyon, deniz tuz 5g |
* rezene tohumları çok değişik
tat veriyor
Başlayalım:
1) Fırını 200C kadar ısıtın
2) Patatesi
iyice yıkayıp soymadan* istediğe bağlı parçalayın, çok iri olursa pişirme
süresi uzatıyor.
*(en fazla yararlı maddeler
kabuklarında bulunur, ayrıca kabuk çok değişik ve hoş tat veriyor)
3) Bütün baharatlar bir kaseye koyun, üzerine patates ve 1 yk yağ
ekleyerek elde karıştırın, patatesin her tarafında baharat yapışması lazım.
4) Bir fırın tepsisine yağlı kağıt koyarak (daha kolay temizlemesi
sağlar) patatesleri tek kat olarak yerleştirin, fırına gönderin
5) 35-45* dakika sonra çevirerek ızgara rejimi açıp kızarıncaya kadar
yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin.
6) Sıcak servis hemen yapabilirsiniz, fakat kalırsa sonraki gün başka
yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz. Mesela nefis bir gözlemeyi, dürümü
veya omleti hazırlanabilirsiniz..
* patatese ve fırına göre
değişiyor, o yüzden gözünüz üzerinde olsun!
Afiyet olsun!
|

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder