Servis: 3 porsiyon
Zaman:
5 dakika + fırın 30 dakika
Bu
kekin tarifi benim sevgili annanemin bir tariftır, fakat kafama göre biraz
değişiklik yaptım. İnanılmaz güzel ve hafif bir kek!!! Sabah kahvaltıda
tarçinli yoğurtla beraber çok güzel günün başlagıçı veya tatlı olarak 1 top
vanilya dondurma ile çok güzel olur. Kek çok yumuşak meyveli baharatlı aromatik
oluyor, tam kış bir kek.
Rusya’da
bu keki ozelikli son baharda çok yapılır, çünkü elma zamanı ve farklı farklı
elma türü o kadar çok oluyor ki, insan ne yapacağına şaşırıyor. Bu yüzden de
sanırım hazırlanması çok pratik ve son derece kolay, malzeme de az!
Denememek
için hiçbir sebep yok!
Malzemeler*:
• Elma* 1,5 tane (250)g
• Yumurta 1 tane (65 g)
• Şeker (50) g
• Un (40g)
• Süt 2 yk (15g)
• Deniz tuzu, toz tarçin
• Portakal rendesi ve suyu 1 tane
(40g) / ekstra olarak
*Orijinal
tarifinden bu 1/3 porsyonu, çünkü ben sık ve taze yapmaya tercih ediyorum, istediğinize
kadar artabilitsiniz.
|
*Elmayi tatlı türden tevsiye ederim, fakat armut
la da aynı şekilde çok güzel oluyur, karışık da olabilir.
Başlayalım:
1) Fırını 180derece açıyoruz.
2) Elmayı küçük küp şeklinde
doğruyoruz, tarçin tozunu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıyoruz
3) Hamur için yumurta sarısını ve beyazını
farklı kaplara alıyoruz. Önce beyazı biraz tuzla çırpıyoruz, 1 dakika sonra ½
şeker ekliyoruz ve kopürüne kadar iyice çırpıyoruz.
4) Sarısısnı obür ½ şeker ile çırpıyoruz, sonra
sütü, biraz daha karıştırdık ve unu ekledik – karıştırdık.
5) Şimdi en önemli nokta unlu karışım bayazı ile berliştirmek. Spatula yardımı ile(!!!) yavaşça
beyazını aşağıdan yukarıya hareketleriyle kapı çivererek karıştırıyoruz,
fazla değil. Hava kabarcıkları kalması gerekir. Hamur pankek hamur gibi
olacak
6) Fırın kalıbı* yağlıyoruz, üzerine un veya
irmik ile yapışına kadar katlıyoruz ve fazlasını döküyoruz.
7) Kabına ilk olarak elma harcını koyuyoruz,
üzerine hamurla kaplıyoruz.
8) Fırına gönderiyoruz, fırına göre 30-35
dakika kadar.
9) Fırından alıp biraz soğuduktan sonra, ters
çeverip servis tabağa alabilirsiniz!
10) Servis yaparken üzerine portakal suyu döküp
ve yanında tarçınli yoğurt veya vanilya dondurma ile tevsiye ederim!
* Ben küçük-orta boy biraz derin kalıbı
seçiyorum, çünkü ıssı olursa kek kuru kalır. İsterseniz porsyonluk da olur,
kapkek kalıbı da olur, o zaman pişirme süresi 15-20 dakika sürer.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder