Instagram

4 Ocak 2015 Pazar

Diyet elmalı kek / Light apple pie – 133 Kkal/100g

Porsiyon (143 gram=1/3):  Kkal 190,25; Protein 5,25 g; Yag 3,23 g; Karbonhidrat 34,59g







Servis: 3 porsiyon
Zaman: 5 dakika + fırın 30 dakika

Bu kekin tarifi benim sevgili annanemin bir tariftır, fakat kafama göre biraz değişiklik yaptım. İnanılmaz güzel ve hafif bir kek!!! Sabah kahvaltıda tarçinli yoğurtla beraber çok güzel günün başlagıçı veya tatlı olarak 1 top vanilya dondurma ile çok güzel olur. Kek çok yumuşak meyveli baharatlı aromatik oluyor, tam kış bir kek.
Rusya’da bu keki ozelikli son baharda çok yapılır, çünkü elma zamanı ve farklı farklı elma türü o kadar çok oluyor ki, insan ne yapacağına şaşırıyor. Bu yüzden de sanırım hazırlanması çok pratik ve son derece kolay, malzeme de az!
Denememek için hiçbir sebep yok!

Malzemeler*:
 Elma* 1,5 tane (250)g
 Yumurta 1 tane (65 g)
 Şeker (50) g
 Un (40g)
 Süt 2 yk (15g)
• Deniz tuzu, toz tarçin
• Portakal rendesi ve suyu 1 tane (40g) / ekstra olarak

*Orijinal tarifinden bu 1/3 porsyonu, çünkü ben sık ve taze yapmaya tercih ediyorum, istediğinize kadar artabilitsiniz.
    *Elmayi tatlı türden tevsiye ederim, fakat armut la da aynı şekilde çok güzel oluyur, karışık da olabilir.

Başlayalım:
1) Fırını 180derece açıyoruz.
2) Elmayı küçük küp şeklinde doğruyoruz, tarçin tozunu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıyoruz
3) Hamur için yumurta sarısını ve beyazını farklı kaplara alıyoruz. Önce beyazı biraz tuzla çırpıyoruz, 1 dakika sonra ½ şeker ekliyoruz ve kopürüne kadar iyice çırpıyoruz.
4) Sarısısnı obür ½ şeker ile çırpıyoruz, sonra sütü, biraz daha karıştırdık ve unu ekledik – karıştırdık.
5) Şimdi en önemli nokta unlu karışım bayazı  ile berliştirmek. Spatula yardımı ile(!!!) yavaşça beyazını aşağıdan yukarıya hareketleriyle kapı çivererek karıştırıyoruz, fazla değil. Hava kabarcıkları kalması gerekir. Hamur pankek hamur gibi olacak
6) Fırın kalıbı* yağlıyoruz, üzerine un veya irmik ile yapışına kadar katlıyoruz ve fazlasını döküyoruz.
7) Kabına ilk olarak elma harcını koyuyoruz, üzerine hamurla kaplıyoruz.
8) Fırına gönderiyoruz, fırına göre 30-35 dakika kadar.
9) Fırından alıp biraz soğuduktan sonra, ters çeverip servis tabağa alabilirsiniz!
10) Servis yaparken üzerine portakal suyu döküp ve yanında tarçınli yoğurt veya vanilya dondurma ile tevsiye ederim!

* Ben küçük-orta boy biraz derin kalıbı seçiyorum, çünkü ıssı olursa kek kuru kalır. İsterseniz porsyonluk da olur, kapkek kalıbı da olur, o zaman pişirme süresi 15-20 dakika sürer.

Afiyet olsun!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder