Instagram

23 Ağustos 2015 Pazar

Light Sebze Güveç - 42 kkal/100g


1 Porsiyon (300gram=1/4):  Kkal 127,16; Protein 4,90g; Yag 2,42g; Karbonhidrat 22,52g


Servis: 4 porsiyon
Zaman: 40 dakika

Bu yemek süper ekstra hafif, ama çok çok lezzetli! Gerçekten! Orijinal tarifte tabi daha fazla sıvı yağ, kuyruk yağı veya krema kullanılır. Fakat ben bu sade versiyonu tercih ederim.
Aslında memleketimde çok yaygın bir yemektir. İsmi de 'Sebze Ragu'. Fakat Ragu fransız bir ismidir 'Ragout' diye yazılıyor. Fransız, İtalyan, İngiliz, Hollanda, Rus mutfaklarında çok bilinen bir yemek türüdür. Ve sadece sebzeden değil, hem kırmızı hem kanatlı etli de yapılabiliyor.
Türkçe en yakın metod güveçtir. Bu yüzden Sebze Güveç diyelim :)
Ayrıca bu yemek kalan sebzeleri kullanmak için çok iyi bir yoldur. Evinizde ne varsa kullanabilirsiniz: bezelye, ıspanak, pazı, karalahana, beyaz ve kırmızı lahana, taze bakla, kuzu kulağı, brokoli, karnabahar, her tür biber, kereviz, rezene, balkabağı, zukini, brüksel lahana vs... yani gerçekten ne varsa ve ne canınız istiyorsa! Bütün sebzeler faydalıdır ve lezzetlidir!

Malzemeler:  
 Kuru soğan 1 büyük baş 150g
 Taze fasulye 300g
 Patates 1 tane orta boy 150g
 Havuç 1 tane orta boy 100g
 Kemer patlıcan 2 tane orta boy 400g
 Kabak 1 tane orta boy 170g
 Domates püresi 50g
 Zeytin yağı 1 yk (15g)
 Tuz, karabiber
 Su 2 bardak (500 ml)
 Yeşillik, süslemek için

Başlayalım:
1) Bir yapışmaz tencerede 1 yk zeytin yağında yarım ay şeklinde kesilmiş soğanı kavurun (4-5 dakika).
2) Daha sonra 2-3 santim büyüklüğünde kesilmiş taze fasulyeyi ekleyip karıştırın, kapağı kapatıp 2 dakika pişirin.
3) Havucu ve patatesi soyun.
4) Havucu, patatesi, patlıcanı ve kabağı fındık büyüklüğünde küp olarak kesin.
5) Daha sonra 3-4 dakika sırayla sebzeleri tencereye ilave edip karıştırın, kapağı kapatin. 1. havuç, 2.patates, 3.patlıcan, 4.kabak.
6) En son domates püresini, tuzu, karab,beri ve 500ml suyunu ekleyip karistırın, kapağı kapatın ve kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Veya bu aşamada daha önce 180 derece ısıtılmış fırına güveçte 40-50 dakika pişirebilirsiniz.
7) Piştikten sonra eğer daha susuz olsun istiyorsanız 5 dakika kadar açık şekilde daha pişirin.
8) Hazır Ragu'yu yeşillikle süsleyip hem sıcak olarak yanında etl/tavuk/balık ile beraber tüketebilirsiniz, hem de meze olarak soğuk servise sunabilirsiniz. Ayrıca sıcakken yoğurtla beraber yemeği çok seviyorum.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder