Porsiyon (131,25gram=1/8 turta) Kkal 404,52; Protein 15,53g; Yag 20,06g; Karbonhidrat 48,53g
Servis: 8 porsiyon
Zaman:
60 dakika
Bizim için tatlı da çok önemli değil mi?!
Mesela ben tatlısız yaşayamam! Fakat
doğru zamanda doğru porsiyon ve evde yaptıktan sonra bazen kendimizi mutlu
edebiliriz! Bu tarif bile çok hafif sayılmaz, düşünsenize dışarıda
pastalar/turtalar/kurabiyeler ne kadar kalorili ve kötü yağlar içeren oluyor!
DÜŞÜNMEK BİLE KORKUNÇ!
Yanında sade vanilyalı dondurma veya
sade yoğurt ile nefis olur!
Yapılması da çok kolay. Yani bu tarifi
şiddetle tevsiye ederim!
|
Malzemeler:
İç harcı:
• Elma 4-5 tane
(700g)
• Kuru üzüm 1 avuç
(50g)
• Tarçın 1 tk
tepeli (10g)
• Ceviz
(fındık/badem/kaju/pekan/yer fıstığı) 1 avuç (50g)
• Esmer şeker 1 yk
(20g)
• Bitter çikolata
50 g
|
Hamur:
• Yoğurt 120g
• Sıvı yağ 100 g
(ayçiçek, fındık, kanola yağı)
• Tam buğday unu, alabildiği
kadar (yaklaşık 300g)
|
• Kabartma tozu 1
paket (10 g)
• Vanilin 1 paket
(5g)
Başlayalım:
1) Öncelikle iç harcını
hazırlayın. Çekirdekleri aldıktan sonra rendeleyin. Yapışmaz tencerede kısık
ateşte ara sıra karıştırınca bütün su gidene kadar pişirin (yaklaşık 15
dakika). Kuru üzümü ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Su tamamen gitmesi
lazım, hamurunu sonra ıslatmasın! Ateşten alın, tarçini ve cevizi ekleyin,
karıştırın. Soğumaya bırakın.
2) Şimdi hamurun sırası. Geniş
kabında yoğurdu, yağı, tuzu, pudra şekerini karıştırın. Başka kabında unu kabartma
tozuyla karıştırıp ıslak malzemelere azar azar ilave ederek karıştırmaya başlayın.
Bir anda bütün unu dökmeyin. Hamur çok yumuşak ama ellere yapışmayan olması
lazım. Kulak memesi kıvamında. Sakın daha tok hamuru yapmayın, çünkü pişince
sert olacak! Çok yoğurmak ta gerek yok. Dinlendirmek de!
3) Fırını 160
derece fanlı olarak ısıtın.
4) 24-26 cm'lik
tart kalıbına hamurun yarısından biraz daha fazla ayrılıp parmakların
yardımıyla yayın.
5) Kalan hamurundan uzun şeritler hazırlayın.
6) Çikolatayı
parçalayarak hamurun üzerine yerleştirin. Üzerine hazırlanmış olduğu elmalı
harcı yayın, üzerine esmer şekeri serpin ve hamur şeritleri kafes şeklinde
yerleştirin.
7) Isıtılmış fırında 25-35 dakika kızarıncaya kadar pişirin!
8) Fırından alıp biraz soğutun. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz.
* Ayrıca 1:1 yoğurdu ve süzme yoğurdunu karıştırarak biraz tarçını üzerene serperek sos olarak yanına ekleyebilirsiniz. Dondurma ile zaten klasik kombinasyon! Abartmamayı ya unutmayın ;)!!!
Afiyet olsun!
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder