1 Porsiyon (86
gram): Kkal 150,20; Protein 18,33 g; Yağ 7,43 g; Karbonhidrat 6,68 g
Servis: 6 porsiyon
Zaman: 24 saat
Norveç Gravlax tarifi blogumda var. Fakat daha sade versiyonu
size göstermek istedim. Bazı insanlar dereotu, hardal, kişnişten hoşlanmaz. Bu
yuzden en basiti göstereceğim. Böylece hazırlanan somonu başka yemekler için
kullanabilirsiniz. Mesela lezzetli sandviçleri, hızlı pizzalarıi, değişik salataları,
pratik atıştırmalıkları, küçük ikramlıkları, şik mezeleri, şaşırtıcı ezmeleri,
lapon sushi, yani çeşitli yemekleri yapabilirsiniz.
Hem de marketlerde bu somon çok pahalı. Bu da size güzel kaliteli
yemekler yapabilmek için ekonomik bir çözüm.
Malzemeler:
• Somon balığı
filetosu 550g (derili)
• Tuz (deniz,
himalayi, kaya) 2 yk (30g)
• Şeker 2 yk (30g)
• Votka 2 yk (20g)
|
Başlayalım:
1) Öncelikle güzel kokan taze somon filetosunu seçmek gerekir. Bu çok
önemli. Ben hep Metro marketten alıyorum, çünkü orada süreklilik var, balık
fazla durmuyor, taze taze yeniliyor. Bu tarif için 2 eşit parça lazım.
2) Suda yıkayıp kağıt havlu ile kurutun. Bir derin tabakta üzerine
votkayı dökün ve güzelce her tarafta gelecek şekilde elde dizin. 1-2 dakika
beklettin, fazlası dökün, kalan alkol zaten uçacaktır (votkayı dezenfeksiyon
sebebiyle kullanıyoruz). Tekrar kağıt havlu ile kurutun.
3) Bir kapta tuzu ve şekeri karıştırın.
4) Derin bir düz tabağa bu karışımdan eşitçe serpin.
5) Üzerine bir balık
parçasını deri aşağıya gelecek şeklinde koyun.
6) Üzerine gene karışımdan serpin
ve birazcık balığa masaj yapın.
7) Üzerine öbür parçasını deri yukarıya
gelecek şeklinde koyun ve gene kalan karışımdan serpin. Yani balık parçaları yüz yüze olacak fakat ters olarak.
8) Üzerine bir düz tabağı koyun
9) Ve streç folyo ile sarın.
10) Herhangi ağrılık üzerine koyarak buzdolabında 12-36 saat
beklettin.
11) Beklettikten sonra balığın bırakılmış suyunu dökün.
12) Ve eritilmemiş
tuzu ve şekeri dikkatli kağıt havlu ile üzerinden alın.
13) Bir cam kabında buzdolabında saklayın (1 hafta kadar).
14) Servis etmeden önce somonu dolaptan çıkartın. Dilimlenmek için keskin ince bir bıçak yardımıyla deri olmayan tarafından incecik şekilde deriye kadar kesin.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder